Alternatīva smēķēšanai #paliecmājās apstākļos

Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Latvijā koronavīrusa izplatības dēļ tiek pieņemti arvien jauni pulcēšanās liegumi, visiem iesaka maksimāli samazināt pārvietošanos un censties pašizolēties savās dzīvesvietās. Šie ierobežojumi ir ļoti apsveicami, tomēr – kā ar šo situāciju sadzīvot kaislīgiem smēķētājiem? Kā lielisku alternatīvu cigaretēm esmu izvēlējies un jau otro nedēļu lietoju nikotīna spilventiņus.

Pēdējā laikā Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra veiktajos pētījumos noskaidrots, ka aptuveni 25% no Latvijas iedzīvotājiem ikdienā lieto tabaku un nikotīnu saturošus izstrādājumus. Smēķētāju īpatsvars dažādās vecuma grupās ir atšķirīgs, tomēr kopējās tendences liecina, ka pēdējo gadu laikā arvien lielāks daudzums smēķētāju izvēlas cigaretēm meklēt mazāk kaitīgas alternatīvas.

Kā viena no šādām alternatīvām Latvijā jau kādu laiku ir pieejami tā saucamie “nikotīna spilventiņi”, pret kuriem kopš pagājušā gada oktobra vairāki mediji bija uzsākuši Krusta karu, maldīgi jaucot šo produktu ar zelējamo tabaku “snus”, kura tirgošana Latvijā ir aizliegta. Tiesa, Zviedrijā, kur zelējamā tabaka ir atļauta, tieši pateicoties tai, ikdienas smēķētāju daudzums ir sarucis līdz aptuveni sešiem procentiem (“Eurobarometer” dati), un nav citas valsts, kas tik zemam rādītājam būtu kaut vai tuvu. Tik zems smēķētāju daudzums, protams, kopumā atstāj daudz pozitīvāku iespaidu ne tikai uz pašiem tabakas cienītājiem, bet arī uz pasīvajiem smēķētājiem, līdz ar to, Zviedrijā ir arī pats zemākais ar smēķēšanu saistītajiem nāvju skaitiem Eiropā. 

Tā kā medijos izskanēja informācija par to, ka “snus” kļuvis ļoti populārs nepilngadīgu skolēnu vidū, zem uguns nokļuva arī nikotīna spilventiņi, kuri, atšķirībā no zelējamās tabakas, tiek tirgoti oficiāli, nevis zem letes, kā rezultātā – nepilngadīgiem tos nemaz nav iespējams iegādāties, kur nu vēl mūsdienās, kad veikalā pērkot cigaretes dokumentus ik pa laikam lūdz uzrādīt pat trīsdesmitgadīgiem vīriešiem.

Atšķirībā no “snus”, nikotīna spilventiņi nesatur tabaku – tie ir uz augļu bāzes izveidoti spilventiņi, kuriem ir pievienots nikotīns. Nikotīna daudzums spilventiņos atšķiras un tas nepārsniedz 20 miligramus uz iepakojumu, kā tas ir noteikts Latvijas likumdošanā. Protams, būtu muļķīgi apgalvot, ka nikotīna spilventiņi ir nekaitīgi, tomēr var pilnīgi droši teikt, ka tie ir daudz draudzīgāki par cigaretēm gan paša, gan arī visu apkārtējo veselībai.

Foto: Publicitātes foto

Salīdzinot ar klasiskajām cigaretēm, karsētās tabakas “I-qos” vai veipošanu, nikotīna spilventiņi tiek lietoti, aizliekot produktu aiz lūpas, tādējādi nikotīns uzsūcas caur mutes gļotādu, nevis ieelpojot dūmus vai tvaiku plaušās. Sekojoši, nikotīna spilventiņu lietošana nenodara nekādu kaitējumu to lietotāju plaušām kā arī pilnīgi nekādā veidā neietekmē līdzcilvēkus. 

Zviedru ārsts Karls Fagerstroms, kurš pēdējos 50 gadus veltījis darbam ar smēķēšanas un nikotīna lietošanas ietekmes pētīšanu, savā lekcijā Zinātniskajā samitā par tabakas kaitējuma samazināšanu 2019. gadā Atēnās uzsvēra, ka atkarība, protams, ir problēma, tomēr nikotīns cigaretēs ir mazākais ļaunums – kaitīgākie ir dūmi. Tā kā alternatīvajos produktos dūmu nav, tie potenciāli ir lielisks veids kā samazināt smēķēšanas un ar to saistīto saslimšanu riskus. Un smēķētāju daudzuma un ar smēķēšanu saistīto slimību nāves gadījumu zemie rādītāji Zviedrijā to apliecina. 

Pats, ar īsākiem vai garākiem pārtraukumiem, esmu smēķētājs ar teju vai divdesmit gadu stāžu, un šajā laika posmā esmu izmēģinājis praktiski visus veidus, kādos nikotīns bijis pieejams. Parastās cigaretes, tinamā tabaka, cigāri, cigarellas, pīpes, ūdenspīpes, šņaucamā tabaka, “snus”, “I-qos”, veipošana – esmu mēģinājis to visu. Primāri, galvenā motivācija kaut kā jauna pamēģināšanai ir vēlme tikt vaļā no kaislīgam smēķētājam raksturīgā “smēķētāja klepus”, kas nekad nav bijis patīkams nedz pašam, nedz arī apkārtējiem. Aktuālāko pasaules notikumu kontekstā gan jāteic, ka smēķētāja klepus ļoti labi palīdz tikt pie brīvām sēdvietām sabiedriskajā transportā.

Skaidrs, ka, lai atbrīvotos no klepus, ir jāpārstāj regulāri elpot karstus un darvas pilnus dūmus, tāpēc no Latvijā pieejamajām alternatīvām uz ilgāku laiku biju izvēlējies un atzinis par labu esam veipošanu. “I-qos” neuzrunāja, jo to lietojot bija sajūta it kā pīpētu cepumu – tas nav man. Savukārt “snus” vienmēr šķitusi laba alternatīva reizēm, kad pīppauze nav iespējama, tomēr tam ir trīs ļoti nepatīkamas blaknes. Pirmkārt, zelējamā tabaka visnotaļ nepatīkami ož, otrkārt, tai ir nepatīkama garša, un, treškārt – Latvijā tā ir aizliegta, hehe. 

Tad nu, lūk, nikotīna spilventiņi bez tabakas, salīdzinot ar iepriekš minētajām nikotīna lietošanas alternatīvām nāca kā gaismas stars no tumšām debesīm – tiem nav zelējamajai tabakai raksturīgās smakas, tiem ir patīkama garša un plašas iespējas izvēlēties sev tīkamāko no dažādiem veidiem, kā rezultātā spilventiņus pilnīgi droši un netraumējot ģimeni var lietot kā mājās pie televizora, tā arī garākas darba videokonferences laikā vai pie auto stūres.

Pamēģināju septiņus dažādu veidu, garšas un nikotīna daudzuma spilventiņus un esmu par tiem diezgan lielā sajūsmā, jo pirmkārt, kārtējo reizi esmu nonācis punktā, kurā cigarešu lietošanu vēlos kā minimums ievērojami samazināt, bet, otrkārt, – sāku tos lietot teju vai vienlaicīgi ar ārkārtas stāvokļa izsludināšanu valstī. Un teikšu kā ir – es nezinu, kad un uz kurieni mani kaimiņi ir bijuši ceļojumos, tāpēc ir absolūti lieliski, ka nikotīnu varu uzņemt atrodoties dzīvoklī, nevis daudzas reizes dienā skraidot pa kāpņutelpu un satiekot cilvēkus. 

Par vienu no lielākajām nikotīna spilventiņu priekšrocībām uzskatu tieši iespēju lietot nikotīnu diskrēti un cienot apkārtējos. Saprotams, ka nikotīns izraisa atkarību un mēs negrasāmies dzīvot iedomu pasaulē, kurā nevienam nav atkarību, tomēr visiem būs daudz patīkamām, ja, piemēram, pieturā blakus stāvošais cilvēks būs aizlicis aiz lūpas nikotīna paciņu, nevis pūtīs visiem virsū cigarešu dūmus. Kādam varbūt šis produkts palīdzēs samazināt vai atmest smēķēšanu, kādam citam – pilnvērtīgi ievērot ieteikumu bez nepieciešamības nestaigāt apkārt, bet palikt mājās. Savukārt, vide, kurā ir mazāk tabakas dūmu, ir ieguvums pilnīgi visiem. 

Nikotīna spilventiņi Latvijas tirgū parādījušies pavisam nesen un to pārstāvniecības netiešais mērķis ir nostāties pret nikotīna un tabakas produktu melno tirgu, lai nodrošinātu, ka šis produkts netiek pārdots nepilngadīgajiem. Likumdošanas sakārtošana un saprātīga produkta legalizēšana pagrīdes “snus” tirgotājiem padarīs Latvijas tirgu neinteresantu, jo pieejamība oficiālās pārdošanas vietās ir vienīgais veids kā nodrošināt, ka nepilngadīgajiem šis produkts nav pieejams. Tieši tāpēc, domāju, ka ir vērts nikotīna spilventiņus uzlūkot nevis caur “kāds cenšas bērniem iesmērēt nikotīnu” prizmu, bet gan – hei, šī produkta oficiāla tirgošana un pārdošanas attīstīšana ilgtermiņā mums visiem nāks tikai par labu! 

P.S. Iegādāties nikotīna spilventiņus var Latvijas Balzāms veikalos, degvielas uzpildes stacijās Circle-K un Kool, kā arī www.whitechew.com.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu